Over ons

Doel

Stichting NUT heeft als hoofddoel om organisaties in Heerhugowaard te ondersteunen bij het mogelijk maken van projecten, activiteiten, of evenementen met een algemeen, cultureel, maatschappelijk, sociaal of recreatief doel

Onze stichting werkt in principe alleen op aanvraag en we richten ons op initiatieven die zonder financiële steun niet of nauwelijks tot stand kunnen komen. De focus van Stichting NUT ligt voornamelijk op het op gang brengen van activiteiten, waarbij het doel is dat terugkerende activiteiten op termijn zelfstandig kunnen functioneren.

Ondersteuning vanuit Stichting NUT kan op verschillende manieren: variërend van een financiële garantstelling, in zeer bijzondere gevallen het verstrekken van een lening, tot aan een donatie. Wij hanteren hierbij verschillende criteria. Zo dient 80% van de leden van een organisatie, club vereniging of instelling woonachtig te zijn in Heerhugowaard. De bijdragen die Stichting NUT levert hebben geen permanent karakter en dekken nooit de volledige kosten van het project, activiteit of evenement. Wij verwachten dat de aanvrager zich actief inspant om het overige budget rond te krijgen.

Visie

Opgericht in 1967, Stichting NUT heeft een lange geschiedenis, zoals beschreven onder het kopje ‘historie’.

Het eerste project kwam tot stand om het toenmalige bejaardentehuis ‘Ter Kimme” aan het Tamarixplantsoen te ondersteunen, gevolgd door de bouw van een torenflat aan de Hortensialaan. Vanaf dat moment had Stichting NUT zich binnen de gemeente geprofileerd als een partij die zich actief inzette bij de realisatie van algemene, maatschappelijke doelen. Na het bejaardentehuis en de flat volgden nog meer grote algemene projecten, waaronder de realisatie van het centrale antennesysteem (CAI) de meest in het oog springende was.
Door privatisering en verkoop van projecten en aandelen realiseerde de Stichting NUT een kapitaal dat door het bestuur belegd wordt. Het rendement van deze beleggingen, althans het deel boven de inflatie, wordt via verschillende wegen ingezet voor realisatie van onze doelstellingen binnen Heerhugowaard.

Stichting NUT heeft geen winstoogmerk. Ondersteuning komt uitsluitend voor op basis van een gemotiveerde aanvraag. Stichting NUT wil projecten, activiteiten en evenementen ondersteunen die er zonder steun van de stichting (net) niet zouden komen. Stichting NUT wil daarmee een bijdrage leveren van maatschappelijke, culturele, sociale, recreatieve of algemene aard in Heerhugowaard.

Stichting NUT verwacht een actieve instelling van de aanvrager: dit betekent dat de aanvrager zoveel mogelijk fondsen regelt om de begroting sluitend te maken; wordt er onvoldoende eigen inzet geleverd, dan zal Stichting NUT geen bijdrage leveren.

Historie

Stichting NUT Heerhugowaard (Stichting NUT) is in 1967 opgericht. De aanleiding voor de oprichting van de stichting waren de problemen rondom de vervanging van het bejaardentehuis ‘Ter Kimme’ destijds gevestigd aan de Middenweg 200.

Er was, naast verzorgingshuis Hugo-oord, grote behoefte aan een tweede bejaardenhuis met aanleunwoningen. De gemeente kon dit nieuwe bejaardenhuis niet gefinancierd krijgen. De financiering van het bejaardenhuis moest daarom op afstand van de gemeente worden gerealiseerd.

Dit was de stap voor drie mensen om het initiatief te nemen om ‘Stichting NUT’ op te richten. Stichting NUT kon wel een lening krijgen. De oprichters in 1967 waren hoofdelijk aansprakelijk, dat was in die tijd ‘niet niks’. De lening op naam van Stichting NUT had als resultaat dat het bejaardenhuis ‘Ter Kimme’ aan het Tamarixplantsoen gebouwd kon worden. Het exploitatieoverschot werd aangewend, ter bestrijding van de heersende woningnood, om een torenflat aan de Hortensialaan te bouwen. Deze gebouwen zijn later verkocht. Stichting NUT had ook aandelen in het Centrale Antennesysteem (CAI) wat later Multikabel werd. Die aandelen zijn in 2000 verkocht. Het kapitaal is vanaf die tijd belegd en het rendement boven de inflatie wordt via verschillende wegen ingezet voor realisatie van de doelstellingen van Stichting NUT binnen Heerhugowaard.

Na bestuurswisselingen in 2000 heeft het nieuwe bestuur zich bezig gehouden het opgebouwde vermogen zo goed mogelijk te beheren, en verder vorm te geven aan de doelstellingen die de stichting voor ogen had. Tijdens de financiële crisis van 2008 heeft de stichting 24 woningen gekocht voor de verhuur ter versterking van de financiële positie van de stichting. Op deze wijze wil het bestuur de continuïteit van haar doelstellingen zo goed mogelijk waarborgen.

Aanvraag indienen

Wilt u een aanvraag indienen voor een financiële bijdrage? Lees dan eerst de voorwaarden en toetsingscriteria door. Voldoet u aan de voorwaarden? Vul dan het aanvraagformulier in.